November: hartig uientaartje met gorgonzola en vijg

Ingrediënten:

8 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
4 rode uien, in heel fijne ringen gesneden
olijfolie
4 takjes tijm
1/2 el rietsuiker
zout en versgemalen peper
Drogheria & Alimentari Crema di Balsamico vijg
4 tl geraspte parmezaanse kaas
6 gedroogde vijgen, heel klein gesneden
100 g prosciutto, in reepjes gesneden
150 g gorgonzola piccante, in kleine blokjes verdeeld

Bereiding:

Leg telkens twee plakjes bladerdeeg op elkaar, de eerste recht, de tweede schuin erop
Rol het deeg uit tot een cirkel van 15 cm, snijd uitstekende stukjes weg
Fruit de rode uien in olijfolie tot ze zacht en goudbruin zijn
Roer de suiker en tijmblaadjes er door
Breng op smaak met ruim versgemalen peper
Voeg 1 volle eetlepel Drogheria & Alimentari Crema di Balsamico vijg aan de uien toe, laat nog even doorwarmen
Roer de kleingesneden vijgen erdoor, zet daarna het vuur uit en laat het mengsel afkoelen
Prik de deegcirkels in met een vork, verdeel de parmezaanse kaas maar laat een ruime rand rondom vrij – dit voorkomt dat de bodem zacht wordt
Verdeel de gestoofde ui over de deegplakjes, leg daarop de reepjes parmaham en de blokjes gorgonzola
Rol de deegrand op, druk er met een vork een ribbeltjespatroon in
Bak de uientaartjes bij 200 graden in ca. 20 minuten gaar.
Serveer met licht aangemaakte rucola, en druppel voor het opdienen wat Drogheria & Alimentari Crema di Balsamico vijg over de taartjes