December: Gratin van knolselderij met Hollandse kaassaus

Ingrediënten

600 gram knolselderij, geschild
1 eetlepel olijfolie
1 flinke ui, in dunne ringen
gedroogde tijm
40 gram boter
3 eetlepels bloem
2,5 deciliter melk
2 deciliter slagroom
1 eetlepel Dijonmosterd
200 gram oude kaas, geraspt
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Drogheria & Alimentari Nootmuskaat
versgemalen peper en zout
2 eetlepels paneermeer of droog broodkruim

Bereiding:

‏Snijd de knolselderij in dunne plakken, niet dikker dan 5 mm.
Leg één laag selderijplakken op het glazen plateau van de magnetron, laat 2 minuten op vol vermogen voorgaren, bereid alle selderij op deze wijze voor.
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan, laat de uiringen hierin glazig bakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt de boter in een steelpan, roer er de bloem door en laat al roerende heel licht bakken.
Klop er geleidelijk de koude melk en slagroom door tot de saus licht gebonden is.
Laat de oude kaas en 1 eetlepel van de Parmezaanse kaas in de saus smelten en roer stevig tot de saus helemaal glad is.
Roer de mosterd door de saus.
Breng de saus pittig op smaak met peper en nootmuskaat en proef op zout.
Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Leg een laag selderijplakken op de bodem, bestrooi licht met tijm en verdeel wat ui erop.
Maal peper en nootmuskaat erover en verdeel wat kaassaus op de selderij.
Bouw op deze manier het gerecht op, houd 2 eetlepels saus achter.
Meng het paneermeel of broodkruim met de rest van het paneermeel, strooi dit op de bovenste laag.
Bak het gerecht in de oven tot de saus borrelt.
Verdeel de rest van de saus op het gerecht en maal er extra nootmuskaat over.
Zet de schaal nog even terug in de oven.
Laat 10 minuten betijen alvorens het gerecht aan te snijden.