Maart: gehaktballetjes met pindasaus
Ingrediënten:
600 g halfomhalf gehakt
1 kleine ui, geraspt
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 takjes bladselderij, heel fijn gesneden
1 ei, losgeklopt
2 tl zoete ketjap
2 tl sambal oelek
D&A Citroenzout
1 eetlepel paneermeel
boter en olie om in te bakken
Bereiding:
Kneed in een kom de ui, knoflook en bladselderij door het gehakt.
Klop het ei los met ketjap en sambal en werk door het gehakt.
Maal flink citroenzout erover en bind het gehakt met paneermeel.
Laat een uurtje rusten in de koelkast.
Draai dan met vochtige handen balletjes van het gehakt, maat pingpongbal.
Verhit in de braadpan 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel boter.
Braad de balletjes hierin rondom bruin, schenk een scheutje water erbij, sluit de pan en laat de balletjes in 10 minuten gaar bakken – niet langer, anders worden ze droog!
Maak ondertussen de pindasaus:
Fruit op niet te hoog vuur 1 kleine ui en 1 teentje knoflook in wat olie, roer er 2 dl kokosmelk, 2 el ketjap manis, 1 el sambal oelek en 2 volle eetlepels pindakaas door en roer krachtig met een garde tot de saus bindt. Breng op smaak met D&A Citroenzout en eventueel wat suiker.
Rijg de balletjes aan stokjes en server ze met de pindasaus erover.