December: stoofpeertjes met kaneel, honing en vanille

Ingrediënten:

1 kg stoofpeertjes Gieser Wildeman
1 vanillestokje
3 dl witte wijn (fruitige Riesling is het lekkerst)
3 dl perensap (pak)
80 g suiker
2 el honing
4 repen sinaasappelschil
5 draadjes saffraan
Drogheria & Alimentari Kaneel
aardappelmeel

Bereiding:

Doe wijn, perensap, suiker, honing en sinaasappelschil in een kookpan waar de peertjes naast elkaar rechtop precies in passen.
Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe beide in de pan erbij.
Breng het vocht aan de kook, zet het vuur uit als de suiker is opgelost.
Maal er ruim Drogheria & Alimentari Kaneel over (minimaal 20 x draaien!)
Schil de stoofpeertjes, laat het steeltje eraan zitten maar schil dat wel mee om de donkere buitenkant te verwijderen.
Verwijder met de punt van een scherp mesje het hartje aan de onderkant, snijd daarbij het peertje zo bij dat het rechtop kan staan.
Zet de peertjes in het vocht – ze moeten tot het steeltje onderstaan, schenk anders wat water erbij.
Laat de peertjes overnacht op een koele plek marineren.
Stoof de peren de volgende dag in ca. 1 uur gaar, laat ze afkoelen in het stoofvocht.
Zeef het stoofvocht boven een kleine pan, breng het aan de kook en laat inkoken tot een iets stroperige saus.
Bind desgewenst het stoofvocht met wat losgeroerd aardappelmeel.
Serveer in eenpersoonsschaaltjes, lepel wat saus over het peertje en maal lichtjes nog wat extra kaneel erover.
Heerlijk met een bolletje ijs.