December: feestelijke hapjes

Guacamole, de enige echte Mexicaanse avocadosalade

Ingrediënten:

2 rijpe avocado’s
1 kleine ui, geraspt
sap van 1 limoen
D&A Gerookt Zout
D&A Chilipeper
tortillachips
(voor wie dat lekker vindt: 1 eetlepel heel fijn gesneden koriandergroen)

Bereiding:

Snijd de avocado’s in de lengterichting doormidden, wip de pitten eruit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
Prak de avocadostukjes fijn met een vork, meng er tegelijkertijd de geraspte ui door.
Voeg naar smaak limoensap toe en maak af met D&A Gerookt Zout en D&A Chilipeper (en evetueel wat koriandergroen).
Serveer de avocadosalade in een schaaltje met tortillachips erbij, of beleg een schaal met tortillachips met daarop kleine bergjes avocadosalade, eventueel gegarneerd met kleine blaadjes koriander.

Tip: de avocado behoudt zijn frisse smaak beter als het vruchtvlees met de hand wordt fijngemaakt!

Auberginesalade

Ingrediënten:

1 grote aubergine, rondom ingeprikt met een vork
citroensap
mayonaise
1 eetlepel fijngehakte rode paprika (pot)
D&A Knoflook
D&A Gerookt Zout

Bereiding:

Rooster de aubergine op een stuk aluminiumfolie in een oven van 200 graden ca. 40 minuten tot hij zacht is, laat afkoelen.
Snijd de aubergine in de lengte doormidden, schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Hak het vruchtvlees fijn, schep de gehakte rode paprika en de mayonaise door.
Breng op smaak met citroensap en D&A Knoflook en als laatste D&A Gerookt Zout.
Serveer de auberginesalade met pitabroodchips.

Pitachips maak je zo: snijd pitabroodjes doormidden, smeer de helften in met wat olijfolie, snijd ze in stukjes en rooster die lichtbruin in de oven waar de aubergine in is gegaard.

Bruschette met tomaat, basilicum en gebakken pijnboompitjes

Ingrediënten:

12 sneetjes stokbrood
25 g pijnboompitjes
1 eetlepel olijfolie
D&A Gerookt Zout
4 rijpe tomaten, in vieren gesneden

Bereiding:

Bestrijk de stokbroodplakjes met wat olijfolie, bak ze in een oven van 200 graden aan weerskanten goudbruin, laat afkoelen.
Roer in een kleine koekenpan de pijnboompitjes en olijfolie door elkaar, zet dan het vuur aan en bak de nootjes al omscheppend snel goudbruin.
Strooi de pijnboompitjes uit in een dubbele laag keukenpapier en maal er D&A Gerookt Zout over.
Verwijder de zaadjes uit de tomaten, snijd het vruchtvlees met een scherp mes in piekleine stukjes.
Meng de tomaatstukjes met de basilicumreepjes en D&A Zwarte Peper en verdeel dit over de stokbroodstukjes.
Garneer met de gebakken pijnboompitjes.